21 april 2013

De slagersmand (#50books)

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden.

Vraag 15: Wat is het boekfragment dat je het meest (letterlijk) is bijgebleven?


‘En niemand ziet de hand die van de slagersmand de deksel beurt’
De zin komt uit een gedicht over een slagersjongen die vrolijk bestellingen wegbracht op de fiets en door iets te veel op andere dingen te letten een ongeluk kreeg. Uit welk gedicht kwam dit? Ik heb er diverse keren naar gezocht, wat lastig was omdat ik me verder niets van het gedicht kon herinneren. Ik was al van plan het op het #50books publiek los te laten als een raadsel tot ik het vandaag toch nog maar een keer probeerde en… het vond.
Het bleek een gedicht van Floortje van Wijlick te zijn, dat ze in 2003 op gedichten.nl heeft gepubliceerd. En meteen stelt het me weer voor een raadsel, want ik had het dank zij die slagersmand en het vrij ouderwetse taalgebruik veel ouder gedacht.
Oké, het raadsel is opgelost, maar het is wel een beetje een dompertje.

Overigens ben ik me ervan bewust dat ik vraag5 tot en met 14 eigenlijk eerst zou moeten beantwoorden, maar dit was zo pasklaar, als @petepel me tenminste vergeeft dat ik een gedicht heb genomen in plaats van een boek.

3 opmerkingen:

petepel zei

Natuurlijk vergeef ik je :-)

Niek zei

wat een avonturen allemaal en dat aan de hand van een #50books-vraag. Dat het raadsel met een anticlimax afloopt, is altijd het risico dat je loopt. Maar aan de andere kant had je ook op een nog groter juweel gestuit kunnen zijn. Dus geef niet op.

Anoniem zei

Waar een simpel zinnetje al toe leiden kan.
Overigens belet niets je om alsnog, voor de vorige vragen, aan te haken. Veel schrijfplezier.